Onderhoud-Reviseren-Repareren-Intoneren

Om uw instrument in een zo goed mogelijke conditie te houden is het belangrijk dat u naast het regelmatig laten stemmen, de luchtvochtigheid in de gaten houdt. Het meest ideale ligt tussen de 50% en 60%. digitaal gemeten. (zie ook stemmen)

Het is verstandig om het instrument om de paar jaar te laten schoonmaken, dit kan gecombineerd worden met een stembeurt. Ongedierte ( b.v. Muizen en motten) kunnen grote schade aanrichten.

Onderhoudsbeurt:

Na jaren gebruik heeft de piano een onderhoudsbeurt nodig. Na intensief gebruik zal er slijtage van verschillende vilten onderdelen ontstaan en moet het instrument schoongemaakt worden en is het aan revisie toe. Meestal na ongeveer 30 à 40 jaar, afhankelijk van het gebruik en kwaliteit van het instrument. Zo`n revisie beurt bestaat uit schoonmaken van de klaviertafel en het mechaniek, het vetten van diverse onderdelen, afregelen en evt. het modelleren van de hamerkoppen.

Een afregelbeurt zal het instrument veel soepeler laten spelen en kan zelfs de klank ten goede komen. Door het altijd slaan van de hamerkop tegen de snaren, ontstaan er groeven in de kop. De piano wordt dan onregelmatig van klank en de tonen snerpend of hard. Door het modelleren van de hamerkoppen wordt de kop weer peervormig i.p.v. plat en de toon weer mooi en regelmatig.

 

 

 

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.