Stemmen

Stemmen/ stemtarief.

Het basis stemtarief, inclusief 21% BTW. en bezoekkosten is € 83,00 per stembeurt, bij abonnement afspraak van 2 of meerdere stembeurten per jaar. Bij regelmatig stem-onderhoud (gemiddeld 2 a 3 x per jaar) wat ik ook adviseer, duurt het stemmen van een piano of vleugel gemiddeld zestig minuten.

Kiest u voor een abonnement van 1x per jaar is het tarief incl. 21% BTW. en bezoekkosten € 89,00

Het basis tarief wordt berekend in het gebied van 20 km. rondom Doetinchem. Daarbuiten kan het tarief i.v.m. reistijd zo nodig worden aangepast, vooraf met u vastgesteld, bij het maken van een afspraak.

Ook bij een 1e afspraak kan het voorkomen ,i.v.m. achterstallig stemonderhoud, dat ik meer tijd blijk nodig te hebben, waardoor de kosten hoger kunnen uitvallen.

Stemmen doe ik op gehoor. Bij een sterke ontstemming of wanneer de toonhoogte van het instrument veel te laag staat en tot 440 hz. of hoger opgetrokken moet worden, zal er van een stemapparaat gebruik gemaakt worden. Het stemresultaat heeft niet altijd te maken met de kundigheid van de stemmer. Kwaliteit, leeftijd en de frequentie van het stemmen kan van invloed zijn. Ook sterke wisselingen van de luchtvochtigheid kan een onstabiel stemresultaat opleveren.

Ontstemmen komt niet of nauwelijks door het bespelen van het instrument, maar hoofdzakelijk door het werken van het hout. De houten kam, waar de staalsnaren overheen zijn gespannen, is gelijmd op de houten zangbodem. In periodes wanneer de luchtvochtigheid gaat oplopen, zet het hout uit, de snaren worden daardoor omhoog gedrukt waardoor er meer spanning op komt en toon een fractie omhoog gaat. De ene snaar zal eerder verspringen als de andere, zo ontstaat er ontstemming. Gaat de luchtvochtigheid weer omlaag, krimpt het hout, ontspannen de snaren en gaat de toon weer omlaag. De meest ideale luchtvochtigheid is 50 a 60 % De luchtvochtigheid kan gemeten worden met een hygrometer. Tegenwoordig worden er nagenoeg alleen digitale meters verkocht. Mijn ervaring is dat de haarhygrometer gemiddeld 10% hoger aangeeft dan de digitale. Uitgaande van een digitale meting is het verstandig wanneer de meter beneden de 45% komt, met water te gaan werken. Dat kan doormiddel van een bevochtiger in de omgeving van het instrument of anders een hydroceel of een pot water onder in de piano te plaatsen. Waterdamp stijgt op. Aangezien de zangbodem en de kam tot onder in de piano doorlopen, is het verstandig om ook de hydroceel, onder in de piano te laten bevestigen.

Voor een afspraak, vragen of meer informatie kunt ons bellen. 0314-327464

Ma. t/m. Vr. Van 8.00.u.. tot 21.00.u.-  Zaterdag  van 9.30.u. tot 19.00.u. – Zondag is onze rustdag.

Reacties zijn gesloten.